fbpx
Javite nam se
Pošaljite poruku
Radno vrijeme

Blog

Prehrana u ljetnim danima
BLOG

Prehrana u ljetnim danima

Želja svih nas žena je, normalno, da se cijele godine osjećamo i izgledamo dobro. No, u zimsko vrijeme, kad smo prekrivene odjećom od glave do pete, i kad se ne vide naši masni jastučići, možemo si priuštiti koju čašu vina ili neku poslasticu. Za vrijeme ljeta, kad na vidjelo izađu nakupine na kritičnim dijelovima tijela, mnoge žene nisu oduševljene idejom skidanja u kupaći kostim na plaži ili nošenja laganije odjeće.

Tijekom ljeta je svakako potrebno više pažnje posvetiti:
• zdravoj i laganoj prehrani
• redovitoj tjelovježbi
• njezi tijela

Lagana prehrana

Ono što jedemo za vrijeme ljeta vrlo je važno za zdravo tijelo i duh, kao i za pregršt energije tijekom vrućih ljetnih dana. Ljeti moramo voditi računa da je hrana koju jedemo lagana (puno povrća, laganih juha), da ne opterećuje želudac te da se ne prejedamo.

Prijedlog ljetnog ručka:
– pečena piletina sa šakom integralne riže ili quinoe ili pečeni oslić s blitvom i krumpirom

Kako znati koliko pojesti? Na tanjuru treba imati mesa veličine dlana, ugljikohidrata veličine šake, ostatak tanjura neka se šareni u bojama (razno svježe povrće). Salate od svježeg povrća ljeti su vrlo poželjne i dat će nam odličan osjećaj sitosti.

Hidratacija

Također, hrana nas mora štititi od dehidracije kao i održavati optimalnu razinu energije tijekom vrućih dana. Nećete naći niti jedan članak na ovu temu koji neće spomenuti koliko je važno redovito, tijekom ljetnog dana, unositi tekućinu. I tu zamka leži u zaslađenim sokovima ili preslatkim čajevima. Pokušajte piti čajeve bez zaslađivača… Uskoro ćete se naviknuti, a uživat ćete u okusu čaja vjerojatno više nego u vodi.

Ono što jedemo za vrijeme ljeta vrlo je važno za zdravo tijelo i duh, kao i za pregršt energije tijekom vrućih ljetnih dana.

Uživanje u sezonskom voću i povrću

Ljeto je savršeno vrijeme za popularni detox organizma, tj. čišćenje od otrova nakupljenih tijekom zimskih mjeseci, jer možemo uživati u svježem sezonskom voću i povrću. Ono je vrlo hranjivo, sadrži malo kalorija, puno je vlakana što nas duže čini sitima i dobro je za probavu. Ljetno voće i povrće odlično je za održavanje vitke linije i općenito dobar osjećaj.

Svježe voće i povrće puno je vode što ga čini niskokaloričnim i savršenim za ljetnu dijetu, a istodobno je puno i vitamina i minerala.

Važnost kretanja i vježbanja

Poznate su nam dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti:

  • vježbanjem dostavljamo kisik u tkivo
  • poboljšavamo rad srčano-žilnog sustava,
  • jačamo mišiće
  • smanjujemo potkožno masno tkivo što je nama ženama važno

Zato tijekom ljeta ne smijemo zaboraviti na kretanje, odnosno, redovitu tjelesnu aktivnost. Iako je tjelesna aktivnost jednako važna (ako ne i važnija) i u zimskim mjesecima, za vrijeme ljeta je definitivno bonus ako se želite osjećati dobro u vlastitom tijelu i ne skrivati se pod ručnicima na plaži.

Pripreme za vitkije tijelo obično traju od Nove godine pa do ljeta, s time da se intenziviraju nakon Uskrsa. No, i za vrijeme vrućih ljetnih dana dobro je povremeno otići u šetnju, na trčanje, puno plivati ili održavati redovite treninge. Pri tome svakako vodite računa da ste za vrijeme aktivnosti dobro hidrirani i da niste pod izravnim sunčevim zrakama.

Svakako bi trebalo izbjegavati sunce od 11 do 17 sati pa pokušajte isplanirati da se vaše fizičke aktivnosti odvijaju van tog vremenskog okvira.

Važnost anticelulitne masaže

Njegovano tijelo za plažu priprema se tijekom cijele godine u čemu nam pomaže redovito vježbanje i zdrava prehrana, no ima još jedan važan element koji ne smijemo zaboraviti kad govorimo o njegovanom tijelu, a to je briga oko kože i celulita.

Na celulit, na žalost, nitko nije imun. Može se dogoditi da žena koja nema problema s kilogramima, ima problema s celulitom i obrnuto. Veća tjelesna težina nije preduvjet za celulit jer se događa i mršavijim osobama.

Povremena anticelulitna masaža ili još bolje, kombinacija anticelulitnih tretmana s tjelovježbom i zdravom prehranom, čuda rade za zaglađenost i ljepotu naše kože bez nakupina celulita.

Poželjno je ako si tu i tamo priuštimo anticelulitnu masažu tijekom cijele godine kako bismo na ljeto imali tijelo oslobođeno masnih jastučića.

Ne zaboravimo, briga za zdravlje i tijelo provodi se tijekom cijele godine, ne samo u mjesecima prije ljeta kako biste brže-bolje skinuli višak kilograma, a ljeti se možemo malo opustiti i uživati u plodovima svog cjelogodišnjeg truda. No, svaki datum u godini je odličan početak za promjenu! Važno je samo krenuti!

Autor članka: Sunčana Seletković,
budifitmama.hr